קריטריונים לבחירת מצטייני דקן ורקטור (English below)

1. רשימת המצטיינים מופקת אחת לשנה במהלך חודש ינואר.
  2. המצטיינים נבחרים מתוך תלמידי התואר הראשון על סמך ציוניהם בשנת הלימודים הקודמת.
  3. רשימת המצטיינים כוללת 3% של התלמידים בעלי ממוצע הציונים הגבוה ביותר בכל מחלקה/פקולטה, ובכל מקרה ממוצע הציונים לא יפחת מ- 88.
  4. ברשימת המצטיינים נכללים סטודנטים מן המניין בשנים א-ג ללימודיהם לתואר, פרט לתלמידי המגמה לאופטומטרייה וביה"ס להנדסה שייכללו גם בשנה ד' ללימודיהם (סטודנטים ותיקים יותר לא ייכללו ברשימה המצטיינים).
  5. ברשימת המצטיינים נכללים סטודנטים אשר רשומים בשנת ההצטיינות לקורסים המקנים לפחות 16 נקודות זכות אקדמיות וקיבלו ציונים מספריים בקורסים אלה מתוכם לפחות 6 נקודות זכות יהיו במחלקה שבה נבדקת ההצטיינות. מכסת שעות זו חלה גם על סטודנטים הפטורים מלימודי יסוד ביהדות.
  6. בספירת נקודות הזכות יילקחו בחשבון רק קורסים שנלמדו בשנת ההצטיינות. לא יילקחו בחשבון קורסים שהסטודנט רשום להם עקב בחינות במועדים מיוחדים.
  7. סטודנט המקבל הצטיינות חייב להיות רשום בשנת ההצטיינות למסלול לימודים מלא לתואר ראשון, לדוגמא: מי שהיה רשום רק למקצוע ראשי, רק למשני לא ייכלל ברשימה.
  8. הממוצע לקביעת המצטיינים מחושב על סמך לימודיו של הסטודנט בשנת ההצטיינות בכל  הקורסים שלמד, במחלקות לתואר ראשון בלבד, כולל קורסים עודפים* וקורסי קיץ (למעט אנגלית, הבעה עברית, תעודת הוראה ושנת השלמה לחשבונאים).
  9. סטודנט שלמד יותר ממסלול שלם אחד לתואר לדוגמא: משפטים מורחב + משני כלשהו, יוכל ביוזמתו להגיש בקשה להתחשב בממוצע הציונים של קורסים במסלול שלם אחד המוביל לתואר ולא לקחת בחשבון את הלימודים הנוספים.
  10. סטודנט הלומד שני מקצועות ראשיים בשתי מחלקות שונות,ייחשב כמצטיין באותה מחלקה בה הוא לומד את מכסת השעות הגדולה יותר.
  11. במקרה שלמצטיינים ברשימה ממוצע ציונים זהה, דרגת ההצטיינות שווה, ללא משמעות לסדר בו הם מופיעים.
  12. לא יילקחו בחשבון ציונים שייכנסו לאחר מועד הפקת רשימות המצטיינים, גם אם הסטודנט נבחן או הגיש עבודה זמן רב לפני מועד הפקת הרשימות.
  13. בקביעת ההצטיינות לא יילקחו בחשבון שיקולים שאינם חלק מרשימת הקריטריונים. המחויבות שלנו לשקיפות אינה מאפשרת התחשבות בגורמים אישיים כגון: מצב כלכלי, בריאותי, משפחתי וכו'.

בחירת מצטייני רקטור

1. העילית מתוך רשימת המצטיינים תוגדר כמצטייני רקטור
  2. בד"כ יוקצה בכל מחלקה מצטיין רקטור אחד, אא"כ מכסת המצטיינים תאפשר מספר גדול יותר.
  3. ממוצע הציונים של מצטיין רקטור לא יהיה נמוך מ-95.
  4. שאר הסטודנטים המצטיינים יוכרזו כמצטייני דקן.

ערעורים

1. טיוטה של רשימת המצטיינים תפורסם בשלב הראשון עם מספרי תעודות זהות בלבד.
  2. מיום פרסום הרשימה יינתן לסטודנטים פרק זמן לערעורים.
  3. לאחר תקופת הערעורים יפורסמו רשימות שמיות סופיות ע"י הפקולטות.

Dean's List and Rector's List criteria

1. The honor roll is determined once a year in the month of January.
  2. Honor students are selected from bachelor's degree students based on their grades in the previous academic year.
  3. The honor roll comprises the 3% of students with the highest grade average per department/faculty, on condition that their average is not below 88.
  4. The honor roll includes first, second and third year students from all departments, as well as fourth year optometry and engineering students (students beyond their fourth year may not be included in the honor roll).
  5. The honor roll for a particular year includes only students who are registered in that year for at least 16 academic credits and obtained numerical grades for those courses, of which at least 6 credits are in the department where they were selected for honors. This credit threshold also applies to students exempt from basic Jewish studies.
  6. Credit calculation includes only courses taken in the year under consideration. Courses for which students were registered due to exams in special exam periods will not be considered.
  7. For a student to be listed on the honor roll in a particular year, that student must be registered for full time bachelor's degree studies; for example, a student registered for a major only or for a minor only will not be considered.
  8. The average for determining honors will be calculated based on grades for all courses taken in the year under consideration, in bachelor's degree departments only, included elective courses* and summer courses (not including English, Hebrew academic writing, teacher's license courses and the supplementary accounting year).
  9. Students taking more than one full degree track, e.g. expanded law + any minor, may, at their own initiative, submit a request to consider the average grades of the full degree track only without considering the grades of the courses from the minor track.
  10. Students taking two majors in two different departments will be considered for honors in the department where the number of credits taken is higher.
  11. Honor roll students with identical averages are considered of equal standing, with the order of appearance of their names on the list inconsequential.
  12. Grades entering the system after the list has been determined will not be considered, even if the student was tested or submitted assignments long before the list was determined.
  13. No consideration will be given to any criteria other than those listed for inclusion in the honor roll. Our commitment to transparency does not allow for personal considerations such as financial, health or family issues.

Selecting Rector's List honor roll

1. The elite from among the honor roll will appear on the Rector's List
  2. Typically, one honor student will be allocated to the Rector's list from each department, unless the quota of honor students allows for more.
  3. The grade average for the Rector's List is 95 or higher.
  4. The remainder of the honor students will be announced as Dean's List honor students.

Appeals

1. The interim honor roll will be posted initially by ID number only.
  2. Students will be granted a window of time for appeals after the list is posted.
  3. After the appeals period the final list will be posted by the departments.